收起左側

[分享] premiere cs4 export 問題

[複製連結]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

x
請問為什麼我export 的時候會不能呢情況是 - EXPORT >>>MEDIA>>>選擇好了FORMAT>>>OK 之後就彈了ENCODER 出來(正常就係就咁EXPORT 唔會彈ENCODER)咁都唔當佢係一回事   我按了START QUEXXXX之後個PROJECT就停死了~~請問有師兄 教教我嗎??

曾經遇過alanyum 兄所述的狀況
應該是Dynamic Link 出了問題

個人唯一知道解決的方法.....是重灌
但是 Dynamic Link 不給單獨重新安裝
必須 Adobe Premiere Pro CS4 & Adobe After Effects CS4 & Adobe Flash CS4 Professional
這三個軟體都要重新安裝

如此 Dynamic Link 的安裝選項才會被自動勾選

重新安裝後 . 就一切正常了

咁如果我重裝~~個project入面d野會唔會冇哂????駛唔駛重頭做過呢???因為入面d野好重要~~我做左好多了
同埋我話停死左ge意思係電腦都郁到~~可以按cancel~~不過個條 render link 就不動~~等好耐都不動~~但係照樣可以郁到其他野

原帖由 alanyum 於 2009-8-11 23:52 發表

............render link 就不動................

SORRY~ 只有這句我才看的懂

不過~我當初的狀況就是這樣 . 且3台PC都是 render link 不動

我意思係 如果我重裝的話~~我剪左個d片會唔會冇左record????  即係話我重裝的話個project仲開唔開得返???

原帖由 alanyum 於 2009-8-12 00:14 發表
我意思係 如果我重裝的話~~我剪左個d片會唔會冇左record????  即係話我重裝的話個project仲開唔開得返???

大概能意會一下

重裝後 . 如果原檔案素材路徑不對 . 只能重新LINK .........
只要PROJECT管理分類好 . 重新LINK 是很快的 (不知是不是雞同鴨講  )

ok 我明白~~唔該哂
因為我係剪m2t 的
我一放條片入去就係紅線~~要render 完先變綠線才可以edit~~
我條片有6個hour~~重裝駛唔駛再render???
要再render過我諗我即刻可以跳樓死~~因為我趕住交片~~
謝謝師兄~~要你REPLY我咁多次真係煩到你~~但係希望你唔好介意~~因為我真係無計可施了

哇!!看懂了~~

先不用重新安裝~~~

你的症狀應該是.............

Adobe Premiere Pro CS4 的sequence 要在 Adobe Media Encoder CS4 能夠Queue
其必要條件 : Premiere 的timeline 的 sequence 必須為綠色才可Queue . 紅色是不可Queue
也就是一定要render

就你文中之意 . 來源source是m2t
但須要render 才能 呈綠色 . 表示你專案設定非對應該來源 source
圖例~專案是sd 720x480 匯入 m2t . timeline是紅色

快速解決方式
圖例~新增一sequence . 專案格式定為 m2t . 符合地區系統

再將sequence 01 的所有素材 . copy到新的sequence timeline . 只要是未加任何效果的m2t都不用浪費render時間

試試吧!!!!

希望這次沒會錯意 . 能對症下藥!!!!

唔係啊~~我RENDER左GA啦~~已經係綠色~~~
我RENDER完佢就飛左個ENCODER出來之後按START QUEQE~~佢就不動了
因為目的我係要EXPORT一條AVI出來再做AFFTER EFFECT~~~我明你講咩
你意思係以為我未RENDER就OUTPUT係唔係?~~其實我係RENDER左
之不過個ENCODER唔郁

哈哈!!!  我又會錯意了嗎 !!???  金害~~

如果pr那邊都ok
在Media Encoder
按START QUEQE後 . 下面那條棒都不動
就個人經驗有3種可能
1-檔案過大 . Encoder要抓sequence 要抓很久...超久.....
2-output file 的路徑不存在 . Encoder就杵在那不動
3-就如先前所言 . Dynamic Link 出問題 ......可先把常駐程式關了 . 如防毒軟體等等..........
   關了那些常駐程式 . 還是無法輸出 ....只有重新安裝一途囉!!

感謝師兄~~我試試看^^

重裝了~~但是都是不能~~師兄 HELP ME~~

这个问题我也遇过,之后解决了。
发现只要不把档案储存在C就可以了。
至于Dynamic Link 的问题,我照网上的指示去做还是不行,后来才发现储存在D或E的硬碟就没问题了。
希望这对你有帮助。

您需要登錄後才可以回文 登入 | 註冊